Sidoma
Mükemmellik Yolculuğundaki Rehberiniz
Doküman Yönetimine Farklı bir Bakış; Kurumsallığın Başladığı Nokta
Katılım Bankacılığı, kuralların yeni yeni oluşturulduğu, daha önce keşfedilmemiş, bakir bir altın vadi gibi Türk Bankacılığının ve tabii global sektörün yeni gözdesi. Mevcut ürünlerin makyajlanması ve farklı ürünlerin oluşturulması ile Türk Bankacılık sektöründeki “hak ettiği” yere ulaşmaya çalışıyor.
Bu zorlu yolculukta aşılması gereken önemli basamaklardan biri de ”Genel Bilinçlendirme”
Nüfus çoğunluğunun Müslüman olduğu bir ülkede dahi, ticari ve İslami kavramların günümüz ekonomik şartları ile uyuşturulması sonucu ortaya çıkan “İslami Enstrümanlar” pek bilinmemektedir.
Bu noktada uzmanların attıkları her adımı kayıt altına almaları, standartlaştırmaları ve takip eden kafilelere yolu açmaları gerekiyor.
Tekafül, murabaha, sukuk gibi kavramlar, faizsiz bireysel emeklilik sistemi gibi yeni uyarlamalar veya katılım bankacılığı usul ve uygulamalarındaki tüm kuralların konulmasının ardından bu bilgilerin mutlaka kayıt altına alınması, ilgililerin ulaşımına açılması ve sistemin hizmetine sunulması gerekmektedir.
Mükemmellik uygulamalarının da temel yapısı olan Doküman/Bilgi Yönetiminin bu noktada devreye girmesi beklenmektedir. Sektörün ana oyuncuları olan ve değişime yön veren Katılım Bankaları, fırından yeni çıkan ürünlere/uygulamalara ait tasarım aşamasından son teknolojik adıma kadar tüm detayların kaydedilmesini sağlamalıdır.
Firmaların her anlamda sürekliliğini sağlaması olarak da değerlendirebileceğimiz “kurumsallık”, bilginin depolanması ve bir sonraki görevliye devredilmesi ile başlamaktadır. Bir banka için bilgi yönetimi, bilginin dokümante edilmesi, yönetilmesi, yetki bazlı yayımlanması ve güncelliğinin sağlanması olarak da özetlenebilir.
Kalite kavramı ile firmaların hayatına giren dokümantasyon, yasal mevzuat uygulamaları, risk ve kontrol mantığının firma hedeflerine yansıması, öğrenen organizasyonlar kavramının öneminin ortaya çıkması ile artık her firmanın temel konularından olmuştur.
Günümüzde bankacılık ana faaliyetleri dışındaki konuları “outsource” eden bankalar için doküman yönetimi de artık konusunda uzmanlaşmış, sektörü ve ihtiyaçları takip eden uluslararası firmalara devredilmelidir.
Günü kurtarma adına, kurum içi yazılım ile geçiştirilen doküman yönetimleri, büyüyen yapı ile takip edilemez hale gelmekte, banka içinde standartların izlenememesi sonucunu doğurmaktadır. Devamında ise doküman çöplüğü oluşmakta, yeni projeler ile yapının nasıl tekrar hayata geçirileceği tasarlanmaktadır.
Bimser Çözüm firmalardaki doküman yönetimi konusuna QDMS ürününe ait “doküman Modülü” ile çözüm sunan yerli bir firma. Türkiye’nin ilk beş yüz firmasının 150’ye yakını tarafından kullanılan bu ürün Yedi Banka tarafından da kullanılmaktadır.
Katılım Bankalarına bakıldığında ise altı bankanın üçünde QDMS ürününe rastlıyoruz. Bu bankalarda doküman yönetimi kapsamında,
Yeni ürünlerin tanımlanması, yasal mevzuat kapsamında zorunlu süreçlerin takip edilmesi,
birim bazlı bilgilendirme ve duyuruların yapılması gibi ana konular takip ediliyor.
Katılım Bankacılığında yeni kurallar ve ürünler QDMS Doküman Yönetim Modülü ile kayıt altına alınıyor, banka içinde yayınlanıyor ve güncel kalarak, Katılım Bankacılığının kurumsallaşmasını ve köklenmesini sağlıyor.
Hakan Özel
Sidoma Eğitim, Danışmanlık ve Bilişim Hizmetleri
